11.05.2021 Klub „Senior+”
Zdalne zajęcia kulinarne. „Cukiernia dla każdego” – Wypiek tarty brzoskwiniowej
Nadeszły upalne dni kiedy temperatura sięga nawet 30 stopni, więc na ochłodę seniorzy upiekli domowe ciasto podawane na zimno ! Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.Zachęcamy do wypieków !
Poniżej znajdziecie przepis:
SKŁADNIKI
KRUCHE CIASTO
200 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
70 g cukru pudru
MASA WANILIOWA
200 ml mleka
2 żółtka jaj rozmiaru L
1 jajko rozmiar L
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
300 g brzoskwiń
niewielka ilość cukru pudru
Sposób wykonania:
KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).Ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.Na ciasto wykładamy pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
MASA WANILIOWA
Mąkę, mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.
TARTA
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.Pieczemy w temperaturze 150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
JAK PODAWAĆ
Tarta po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI:
1. Pamiętaj, by temperatura wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.
2. W trakcie pieczenia obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie. Zawarte w niej jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.
3. Ważny jest rozmiar formy. Jeśli będzie mniejsza, niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.
4. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie. Nie można układać mokrych brzoskwiń z sokiem! Pamiętajcie też, że korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.
5. Tartę trzeba odstawić do wystudzenia. Masa uzyskuje prawidłową konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).
SMACZNEGO !