DOŻYWIANIE UCZNIÓW W SZKOŁACH ORAZ OSÓB DOROSŁYCH Z TERENU GMINY SZCZUROWA W ROKU 2020
Nazwa zamawiającego:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej
- Rynek 3
32-820 Szczurowa
e-mail: gops@szczurowa.pl
tel. 14/ 632 09 70
Zwraca się z zapytaniem ofertowym w zakresie niżej określonego przedmiotu zamówienia.
- Opis przedmiotu zamówienia:
- Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych, polegających na przygotowaniu i dostarczeniu własnym transportem gorącego posiłku formie obiadu w opakowaniach jednorazowych do szkół na terenie gminy Szczurowa:
1) Szkoła Podstawowa w Niedzieliskach – 7
2) Szkoła Podstawowa w Strzelcach Wielkich – 5
3) Szkoła Podstawowa w Uściu Solnym- 4
4) Szkoła Podstawowa w Woli Przemykowskiej -11
5) Szkoła Podstawowa w Zaborowie -16
oraz
przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku dla ok 2 osób dorosłych z terenu Gminy Szczurowa w miejscu ich zamieszkania.
- Zamawiający planuje, że dziennie należy dostarczyć szacunkowo około 50 posiłków do ww. Szkół oraz 2 posiłki dla osób dorosłych, którym przyznano pomoc w formie gorącego posiłku. Podana w zapytaniu cenowym dzienna ilość posiłków jest wielkością szacunkową i w okresie obowiązywania umowy może ulegać zmianie (zmniejszeniu), co nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia.
- Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków, a wszelkie zmiany ilości zamawianych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy z wyprzedzeniem.
- Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z obowiązującymi normami i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U z 2018 r., poz. 1541 ze zm.), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, ze szczególnym uwzględnieniem Rozporządzenia, obowiązującego od 1 września 2016 roku ( Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz. U z 2016 r., poz. 1154). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
- W ramach obowiązku Wykonawcy jest odbiór zużytych opakowań, sztućców oraz odpadów pokonsumpcyjnych. Zasady i terminy odbioru zużytych opakowań, sztućców i odpadów pokonsumpcyjnych Wykonawca ustala z Dyrektorami poszczególnych szkół.
- Pomieszczenie niezbędne do wydawania i konsumpcji posiłków udostępniają Dyrektorzy szkół.
- Każdy gorący posiłek będzie składał się z gorącego dania o gramaturze nie mniejszej:
- niż 200 gram ziemniaków lub zamiennik: ryż, kasza, makaron;
- niż 100 gram mięsa;
- niż 100 gram – różnorodne surówki/ warzywa gotowane;
- niż 100g ryby, co najmniej raz w tygodniu;
- niż 250 gram naleśniki z serem, dżemem;
- niż 250 gram makaron z owocami, serem;
- niż 300 gram pierogi na słodko, gołąbki z sosem.
1) Do posiłku kompot owocowy lub sok owocowy o pojemności nieprzekraczającej 200 ml.
2) Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
- a) jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potraw nie może się powtarzać w tym samym tygodniu;
- b) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych- konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
- c) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone, duszone;
- d) ważna jest również estetyka potraw.
- Wykonawca z tygodniowym wyprzedzeniem będzie dostarczał Dyrektorom szkół jadłospis i wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. W ramach tych zmian Dyrektorzy szkół mają prawo wykluczyć dodatkowe rodzaje dań, a wynikać to będzie z preferencji smakowych uczniów.
9.Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem w odpowiednich warunkach higieniczno- sanitarnych w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury.
10.Wszystkie dwudaniowe gorące posiłki powinny być zapakowane pojedynczo w jednorazowych opakowaniach ze sztućcami i oddzielnie w opakowaniach zbiorczych dla każdej szkoły.
- Faktyczną ilość posiłków, jaką należy dostarczyć do poszczególnych szkół od 2 stycznia 2020 r. Zamawiający przekaże Wykonawcy i Dyrektorom szkół w odpowiednim terminie.
- Sprawy organizacyjne związane z wydawaniem posiłków uczniom Wykonawca uzgadnia z Dyrektorami poszczególnych szkół.
- Wykonawcy składający oferty muszą spełniać warunki, o których mowa w art. 22 i art. 24 ustawy prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004 r. ( Dz.U z 2017 r. poz. 1579 ze zm.).
- Rozliczenie płatności za posiłki z Zamawiającym będzie prowadził Wykonawca, którego faktury wraz z ilością wydanych posiłków zostaną potwierdzone przez Dyrektorów szkół.
Wynagrodzenie płatne jest w cyklu miesięcznym po wykonaniu usługi i przedstawieniu faktury VAT w terminie 14 dni od dostarczenia faktury.
- Termin realizacji zamówienia
Dożywianie uczniów w szkole odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dniach nauki szkolnej w okresie od 2 stycznia 2020r. do ok. 22 grudnia 2020 r., z uwzględnieniem przerw w nauce, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego.
Dla osób dorosłych dożywianie odbywać się będzie w okresie od 2 stycznia 2020 r. do 31 grudnia 2020r.
III. Opis sposobu przygotowania oferty
- Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.
- Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.
- Ofertę stanowi wypełniony formularz oraz oświadczenie, będące załącznikami do zapytania ofertowego.
- Ofertę należy składać w kopertach, koperta zewnętrzna winna być zaadresowana i opisana w następujący sposób:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej
Zapytanie ofertowe na ,,Dożywianie uczniów w szkołach oraz osób dorosłych z terenu Gminy Szczurowa w roku 2020”.
- Miejsce oraz termin składania oferty
- Ofertę należy składać na adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej, ul. Rynek 3, 32-820 Szczurowa, pokój Nr 4, nie później niż do 09 grudnia 2019 r. do godz. 12.00.
- Otwarcie złożonych ofert nastąpi w dniu 10 grudnia 2019 r. o godz. 00.
- W przypadku wybrania Państwa oferty zostaną Państwo poinformowani odrębnym pismem o terminie podpisania umowy.
W załączeniu: