Zajęcia zdalne Klubu Seniora + w Rudy Rysiu 09.03.2021 rok
Apteka Pana Boga
Miesiąc marzec obfituje w różnego typu infekcje, dlatego warto poznać roślinę która wzmocni w nieoceniony sposób nasz organizm. Jest to imbir lekarski. Lecznicze są kłącza , których można używać zarówno po ususzeniu( i sproszkowaniu), jak i świeżej postaci. Kłącze tej rośliny zostało wnikliwie przebadane w wielu znanych placówkach medycznych jest też pomocne w leczeniu Covid-19 .
Poniżej link do filmiku w którym Pan Zbigniew T. Nowak opowiada o
właściwościach imbiru lekarskiego i podaje przepis na miód z imbirem. Wzmacniamy organizm razem.
Oprócz tego razem ze Zbigniewem T. Nowakiem zrobimy syrop z imbiru. Po pierwsze ten specyfik jest bardzo smaczny a po drugie skuteczny. Pomaga oddalić bóle mięśni, stawów, kręgosłupa i głowy towarzyszące grypie i przeziębieniu.
Przepis:
Syrop z imbiru i miodu wg Zbigniewa T. Nowaka
Składniki:
Świeże korzenie z imbiru, woda, miód – najlepiej lipowy, leśny, malinowy, spadziowy z drzew iglastych
Przygotowanie:
Korzenie imbiru obrać ze skórki ostrym nożem i utrzeć na nierdzewnej tarce lub dokładnie zmiksować. Następnie 1 szklankę uzyskanej miazgi umieścić w emaliowanym garnku, zalać 11/2 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez miej więcej 10-15 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia (nie zdejmując pokrywki), przecedzić, wycisnąć mocno resztki korzeni i wymieszać dokładnie z 2 szklankami miodu w starannie wyparzonym, szczelnym słoiku. Specyfik przechowywać w lodówce.
Stosowanie:
Po 1-2 łyżki syropu 3-4 razy dziennie – najlepiej po dodaniu do 1/2szklanki przegotowanej, ciepłej wody. Syrop wg tego przepisu ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.