Zajęcia zdalne Senior + Rudy Rysie 30.04.2021
Cykl : Zajęcia dla Seniora
Dziś będziemy świętować święta patriotyczne naszego kraju. ŚWIĘTO FLAGI i ŚWIĘTO USTANOWIENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA. Poznajmy skąd wzięły się barwy naszej flagi
Flaga narodowa jest ściśle
powiązana z godłem, którego barwy właśnie odzwierciedla. Biały pas
odnosi się do orła, a obszar czerwony nawiązuje do tarczy herbowej. Narodowa
biel i czerwień po raz pierwszy pojawiła się podczas obchodów 1. rocznicy
uchwalenia Konstytucji 3 maja. Wówczas, mężczyźni mieli biało-czerwone szarfy,
a kobiety – wstęgi.
W 1980 ostatecznie określono odcienie barw. Biel i czerwień to potoczne
określenia. Według dokumentu, czerwień to tak naprawdę karmazyn,
a biel – srebrna barwa herbowego ptaka.
Znaczenie barw
Biel symbolizuje dobro, a także czystość narodu polskiego. Czerwień oddaje dostojność, ale i majestat polskich władców. Narodowe barwy symbolicznie nawiązują do historii naszego kraju, kiedy to przez lata walczono o wolność. Biel i czerwień to dziedzictwo polskiego narodu, które jednoczy Polaków od lat.
Z historią flagi możemy zapoznać się też w poniższym filmiku:
Zrobimy też dzisiaj flagę 3 D.
Potrzebować będziemy biały i czerwony papier, z którego wytniemy kółka. Potem je będziemy cierpliwie przyklejać i ćwiczyć sprawność swoich dłoni.
Jak ją wykonać przedstawia poniższy filmik:
Cykl: Zajęcia kulinarne
Przed nami świętowanie dlatego wspólnie upieczemy też biało czerwone ciasto. Będzie to: Malinowa Chmurka
Składniki:
Biszkopt z 4 jajek:
4 jajka ( rozmiar L )
200g cukru
125ml oleju
125ml wody
300g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy olej oraz wodę i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy i pieczemy w 180° ( góra-dół) do suchego patyczka! Forma okrągła ok.24-26 cm pieczemy ok.30min. Forma prostokątna ok. 25×35 cm pieczemy ok. 20-25min.
Składniki na galaretkę:
600g mrożonych malin
3 galaretki malinowe
4 szklanki wrzącej wody
Składniki na krem:
500ml śmietany kremówki
2op. śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
Składniki na bezę:
3 białka
150g cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
40g płatków migdałowych
Cały przepis jak go wykonać przedstawia poniższy filmik:
Miłego dnia !