DOŻYWIANIE UCZNIÓW W SZKOŁACH ORAZ OSÓB DOROSŁYCH Z TERENU GMINY SZCZUROWA W ROKU 2020

Nazwa zamawiającego:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej

  1. Rynek 3

32-820 Szczurowa

e-mail: gops@szczurowa.pl

tel. 14/ 632 09 70

Zwraca się z zapytaniem ofertowym w zakresie niżej określonego przedmiotu zamówienia.

  1. Opis przedmiotu zamówienia:
  2. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych, polegających na przygotowaniu  i dostarczeniu własnym transportem gorącego posiłku formie obiadu w opakowaniach jednorazowych do szkół na terenie gminy Szczurowa:

1) Szkoła Podstawowa w Niedzieliskach – 7

2) Szkoła Podstawowa w Strzelcach Wielkich – 5

3) Szkoła Podstawowa w Uściu Solnym- 4

4) Szkoła Podstawowa w Woli Przemykowskiej -11

5) Szkoła Podstawowa w Zaborowie -16

oraz

przygotowanie i dostarczenie gorącego  posiłku  dla ok 2 osób  dorosłych z terenu Gminy Szczurowa w miejscu ich zamieszkania.

 

  1. Zamawiający planuje, że dziennie należy dostarczyć szacunkowo około 50 posiłków do ww. Szkół oraz 2 posiłki dla osób dorosłych, którym przyznano pomoc w formie gorącego posiłku. Podana w zapytaniu cenowym dzienna ilość posiłków jest wielkością szacunkową  i w okresie obowiązywania umowy może ulegać zmianie (zmniejszeniu), co nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia.
  2. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków, a wszelkie zmiany ilości zamawianych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy z wyprzedzeniem.
  3. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z obowiązującymi normami i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U z 2018 r., poz. 1541 ze zm.), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy,  ze szczególnym uwzględnieniem Rozporządzenia, obowiązującego od 1 września 2016 roku  ( Rozporządzenie  Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz. U z 2016 r., poz. 1154). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
  4. W ramach obowiązku Wykonawcy jest odbiór zużytych opakowań, sztućców oraz odpadów pokonsumpcyjnych. Zasady i terminy odbioru zużytych opakowań, sztućców i odpadów pokonsumpcyjnych Wykonawca ustala z Dyrektorami poszczególnych szkół.
  5. Pomieszczenie niezbędne do wydawania i konsumpcji posiłków udostępniają Dyrektorzy szkół.
  6. Każdy gorący posiłek będzie składał się z gorącego dania o gramaturze nie mniejszej:
  7. niż 200 gram ziemniaków lub zamiennik: ryż, kasza, makaron;
  8. niż 100 gram mięsa;
  9. niż 100 gram – różnorodne surówki/ warzywa gotowane;
  10. niż 100g ryby, co najmniej raz w tygodniu;
  11. niż 250 gram naleśniki z serem, dżemem;
  12. niż 250 gram makaron z owocami, serem;
  13. niż 300 gram pierogi na słodko, gołąbki z sosem.

1) Do posiłku kompot owocowy lub sok owocowy o pojemności nieprzekraczającej 200 ml.

2) Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:

  1. a) jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potraw nie może się powtarzać w tym samym tygodniu;
  2. b) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych- konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
  3. c) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone, duszone;
  4. d) ważna jest również estetyka potraw.
  5. Wykonawca z tygodniowym wyprzedzeniem będzie dostarczał Dyrektorom szkół jadłospis i wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. W ramach tych zmian Dyrektorzy szkół mają prawo wykluczyć dodatkowe rodzaje dań, a wynikać to będzie z preferencji smakowych uczniów.

9.Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem w odpowiednich warunkach higieniczno- sanitarnych w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury.

10.Wszystkie dwudaniowe gorące posiłki powinny być zapakowane pojedynczo w jednorazowych opakowaniach ze sztućcami i oddzielnie w opakowaniach zbiorczych dla każdej szkoły.

  1. Faktyczną ilość posiłków, jaką należy dostarczyć do poszczególnych szkół od 2 stycznia 2020 r. Zamawiający przekaże Wykonawcy i Dyrektorom szkół w odpowiednim terminie.
  2. Sprawy organizacyjne związane z wydawaniem posiłków uczniom Wykonawca uzgadnia z Dyrektorami poszczególnych szkół.
  3. Wykonawcy składający oferty muszą spełniać warunki, o których mowa w art. 22 i art. 24 ustawy prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004 r. ( Dz.U z 2017 r. poz. 1579 ze zm.).
  4. Rozliczenie płatności za posiłki z Zamawiającym będzie prowadził Wykonawca, którego faktury wraz z ilością wydanych posiłków zostaną potwierdzone przez Dyrektorów szkół.

Wynagrodzenie płatne jest w cyklu miesięcznym po wykonaniu usługi i przedstawieniu faktury VAT w terminie 14 dni od dostarczenia faktury.

  1. Termin realizacji zamówienia

Dożywianie uczniów w szkole odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dniach nauki szkolnej w okresie od 2 stycznia 2020r. do ok. 22 grudnia 2020 r., z uwzględnieniem przerw w nauce, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego.

Dla osób dorosłych dożywianie odbywać się będzie w okresie od 2 stycznia 2020 r. do 31 grudnia 2020r.

III. Opis sposobu przygotowania oferty

  1. Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.
  2. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.
  3. Ofertę stanowi wypełniony formularz oraz oświadczenie, będące załącznikami do zapytania ofertowego.
  4. Ofertę należy składać w kopertach, koperta zewnętrzna winna być zaadresowana i opisana w następujący sposób:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej

 Zapytanie ofertowe na ,,Dożywianie uczniów w szkołach  oraz osób dorosłych    z terenu Gminy Szczurowa w roku 2020”.

  1. Miejsce oraz termin składania oferty
  2. Ofertę należy składać na adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczurowej, ul. Rynek 3, 32-820 Szczurowa, pokój Nr 4, nie później niż do 09 grudnia 2019 r. do godz. 12.00.
  3. Otwarcie złożonych ofert nastąpi w dniu 10 grudnia 2019 r. o godz. 00.
  4. W przypadku wybrania Państwa oferty zostaną Państwo poinformowani odrębnym pismem o terminie podpisania umowy.

 

 

W załączeniu:

  1. Załącznik nr 1 – wzór formularza oferty
  2. Załącznik nr 2 – oświadczenie