11.05.2021 Klub „Senior+”

Zdalne zajęcia kulinarne. „Cukiernia dla każdego” – Wypiek tarty brzoskwiniowej

Nadeszły upalne dni kiedy temperatura sięga nawet 30 stopni, więc na ochłodę seniorzy upiekli domowe ciasto podawane na zimno ! Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.Zachęcamy do wypieków !

Poniżej znajdziecie przepis:

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO

200 g mąki pszennej

100 g masła

2 żółtka

2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

70 g cukru pudru

MASA WANILIOWA

200 ml mleka

2 żółtka jaj rozmiaru L

1 jajko rozmiar L

60 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 czubate łyżeczki mąki pszennej

szczypta soli

300 g brzoskwiń

niewielka ilość cukru pudru

Sposób wykonania:

KRUCHE CIASTO

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).Ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.Na ciasto wykładamy pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).

MASA WANILIOWA

Mąkę, mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.

TARTA

Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.Pieczemy w temperaturze 150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

JAK PODAWAĆ

Tarta po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI:

1. Pamiętaj, by temperatura wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.

2. W trakcie pieczenia obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie. Zawarte w niej jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.

3. Ważny jest rozmiar formy. Jeśli będzie mniejsza, niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.

4. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie. Nie można układać mokrych brzoskwiń z sokiem! Pamiętajcie też, że korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.

5. Tartę trzeba odstawić do wystudzenia. Masa uzyskuje prawidłową konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).

SMACZNEGO !