Zajęcia zdalne Senior + Rudy Rysie 30.04.2021

Cykl : Zajęcia dla Seniora

Dziś będziemy świętować święta patriotyczne naszego kraju. ŚWIĘTO FLAGI i ŚWIĘTO USTANOWIENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA. Poznajmy skąd wzięły się barwy naszej flagi

Flaga narodowa jest ściśle powiązana z godłem, którego barwy właśnie odzwierciedla. Biały pas odnosi się do orła, a obszar czerwony nawiązuje do tarczy herbowej. Narodowa biel i czerwień po raz pierwszy pojawiła się podczas obchodów 1. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja. Wówczas, mężczyźni mieli biało-czerwone szarfy, a kobiety – wstęgi.
W 1980 ostatecznie określono odcienie barw. Biel i czerwień to potoczne określenia. Według dokumentu, czerwień to tak naprawdę karmazyn, a biel – srebrna barwa herbowego ptaka.

Znaczenie barw

Biel symbolizuje dobro, a także czystość narodu polskiego. Czerwień oddaje dostojność, ale i majestat polskich władców. Narodowe barwy symbolicznie nawiązują do historii naszego kraju, kiedy to przez lata walczono o wolność. Biel i czerwień to dziedzictwo polskiego narodu, które jednoczy Polaków od lat.

Z historią flagi możemy zapoznać się też w poniższym filmiku:

Zrobimy też dzisiaj flagę 3 D.

Potrzebować będziemy biały i czerwony papier, z którego wytniemy kółka. Potem je będziemy cierpliwie przyklejać i ćwiczyć sprawność swoich dłoni.

Jak ją wykonać przedstawia poniższy filmik:

Cykl: Zajęcia kulinarne

Przed nami świętowanie dlatego wspólnie upieczemy też biało czerwone ciasto. Będzie to: Malinowa Chmurka

Składniki:

Biszkopt z 4 jajek:

4 jajka ( rozmiar L )

200g cukru

125ml oleju

125ml wody

300g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy olej oraz wodę i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy i pieczemy w 180° ( góra-dół) do suchego patyczka! Forma okrągła ok.24-26 cm pieczemy ok.30min. Forma prostokątna ok. 25×35 cm pieczemy ok. 20-25min.

Składniki na galaretkę:

600g mrożonych malin

3 galaretki malinowe

4 szklanki wrzącej wody

Składniki na krem:

500ml śmietany kremówki

2op. śmietan fix

3 łyżki cukru pudru

250g mascarpone

Składniki na bezę:

3 białka

150g cukru

 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

40g płatków migdałowych

Cały przepis jak go wykonać przedstawia poniższy filmik:

 Miłego dnia !